Hoihoi!

Na lange stilte eindelijk weer eens een DIY! Wederom een hele simpele, maar er was vraag naar dus dan regel ik een uitleg 🙂
Het is weer een leuke decoratie voor in de kooi waar je ratjes aan kunnen snuffelen, trekken en knagen, maar die ook ervoor zorgt dat je kooi weer wat voller hangt; precies waar ratten zo van houden. Een volle kooi betekent namelijk veel beschutting, en dat geeft ratten een veilig gevoel!

Klik op de foto voor een grotere versie ?

De DIY die ik vandaag ga laten zien is deze vrolijk gekleurde slinger.

Wat heb je nodig?

 • Fleece repen (of repen van een andere stof of stukken draad) (ik gebruik hier 44 repen fleece van 2 tot 3 cm breed en 12 tot 14 cm lang)
 • 2 sleutelhangerringen
 • 2 haken
 • Ijzerdraad (ik gebruik hier zo’n 38 cm)
 • Tangetje om te knippen en een tangetje om te knijpen

 

Hoe maak je dat?

 • Knip een stuk ijzerdraad af. Ik heb hier een stuk van ongeveer 38 cm gebruikt; ik gebruik 3 tot 4 cm aan de einden om het ijzerdraad aan de ringen vast te maken, dus effectief blijft er zo’n 30 cm over voor de slinger zelf. Draai het ijzerdraad aan de ringen vast; Steek het ijzerdraad door de ring heen en vouw het uiteinde terug. Pak het uiteinde vast en buig deze om het lange stuk ijzerdraad heen. Blijf draaien tot het eindje op is. Pak de knijptang en knijp hiermee het eindje plat tegen het lange stuk ijzerdraad aan, zodat er geen scherp puntje uitsteekt. Zie afbeelding hieronder ter illustratie.
 • Voor de foto’s heb ik de haken ook al aan de ringen gehangen, maar normaal doe ik dit pas als laatste vanwege het gerinkel tijdens het knopen. Dit moment kun je zelf kiezen, dat maakt voor de rest van het maken van de slinger niet uit.
 • Nu ga je de fleece repen vastknopen. Dit doe je dmv een normale knoop; pak een reep fleece en leg deze onder het ijzerdraad. Vouw de uiteinden naar elkaar toe en kruis ze over elkaar heen. Duw 1 van de uiteinden over het andere uiteinde en duw deze achterlangs door de ontstane lus. Trek het uiteinde door naar voren en trek de knoop goed aan. Zie afbeelding hieronder ter illustratie.
 • Herhaal het knopen tot je geen ijzerdraad meer ziet. Schuif de geknoopte repen steeds goed op, zodat er geen gaten vallen. Let op: Op de uiteinden van de slinger zit je ijzerdraad dus om elkaar heen gedraaid. Hier moet je specifiek op de plek zelf de repen fleece vastknopen, schuiven gaat wat lastiger dan op het stuk met enkel ijzerdraad.
          

Hoera! Je slinger is klaar!

Variatietips: verschillende lengtes van de repen en het ijzerdraad . Werk met effen of verschillende kleuren fleece, of 1 fleece die verschillende kleuren heeft. Ook verschillende materialen (verschillende soorten stof, touw en draad) kunnen een leuke draai geven aan deze slinger ?

  

Veel plezier met knutselen! ?

Groetjes,
Inge

Share with: