Een rattery is feitelijk gezien een hobbyfokker van ratten. Het is een naam, die iedereen mag dragen zonder dat daar regels aan vast zitten. Iedereen, die dus een man bij een vrouw zet, kan zichzelf een rattery noemen en helaas gebeurt dit ook maar al te vaak.

Ondanks dat een rattery feitelijk gezien dus een hobbyfokker is, verstaat de gemiddelde rattenliefhebber veel meer onder het woord. Een rattery worden is niet moeilijk…..een goede rattery worden en blijven wel!

kleine biohazardWat verstaat de gemiddelde rattenliefhebber nu onder rattery:

Een goede rattery is iemand, die zonder winstbejag, ratten fokt. Het doel van het fokken is te proberen zo gezond en lief mogelijke ratten te fokken. Uiterlijk komt pas op de laatste plaats. Dit wordt bereikt door te werken met goed bijgehouden stambomen en het uitsluiten van zieke, zwakke en/of risicovolle dieren van de fok. Een goede rattery levert zijn rittens gezond en volledig tam af, levert niet aan dierenwinkels of laat zijn rittens niet als slangenvoer eindigen. Lijnen worden goed bijgehouden, zodat als er wat verkeerd gaat, deze gelijk stop gezet kan worden, om erger te voorkomen. Een goede rattery wil weten waar zijn rittens verblijven en hoe het met ze gaat, ook als ze eenmaal volwassen zijn. Zodra de rat ziek wordt en/of overlijdt, dan wil de rattery hiervan op de hoogte gesteld worden enz. enz.

We kunnen nog honderden dingen opnoemen, die een goede rattery doet. Maar het komt allemaal op hetzelfde neer: Een goede rattery is iemand, die houdt van zijn ratten en rittens. Daar veel zorg, tijd en geld insteekt, zonder daar zelf beter van te worden. Alles is gericht op het doel om ratten te fokken, waar iedere liefhebber zo lang mogelijk plezier van kan hebben, zonder al te veel problemen. Sommige dingen kun je niet voorkomen, maar erfelijke afwijkingen kunnen wel degelijk voorkomen worden. Een goede rattery vind dat heel belangrijk en zal alles in het werk stellen om dat te bereiken.

zoek mamaVoordat je reserveert bij een rattery: Neem niet zomaar de eerste beste rattery in de buurt. Kijk eerst eens, of de rattery je bevalt. De meesten hebben een website, waar veel informatie over de rattery zelf op te vinden is. Je kunt ook een keertje langs gaan om te kijken. Je moet pas reserveren, als je tevreden bent met de manier van werken, de ideeën en doelstellingen en als je de persoon in kwestie vertrouwt met het grootbrengen van jouw toekomstige rittens. Dat kan soms betekenen dat je een stukje verder moet rijden voor je rittens, maar dan heb je ook wat.

Share with: