ze worden maar verwendDe voeding van je ratjes is heel belangrijk, maar niet zo moeilijk.
In bijna alle dierenwinkels kun je speciaal rattenvoer halen. Meestal van vele verschillende merken. De meeste hiervan zijn gemengd voer. Daar zit alles in, wat je ratje nodig heeft. Maar het nadeel is, dat veel ratten het lekkerste eruit eten en de rest laten liggen. Om dat tegen te gaan kun je het voerbakje wat langer laten staan. Ze krijgen toch weer een keer honger en dan eten ze de rest ook op. Hierbij moet je wel goed opletten, of ze wel echt weer eten, want anders verhongeren ze.

Je kunt ook de zogenaamde labobrokken geven. Dit zijn brokken, die ook in laboratoria gegeven worden. Het zijn samengeperste brokken, waar alles in zit. Dus je weet zeker, dat je ratjes alles binnen krijgen, wat ze nodig hebben. Het nadeel, het ziet er erg saai uit en sommige ratten willen het echt niet eten. Knaagdierenvoer kan ook, maar dat moet je dan wel aanvullen, omdat je ratten anders voedingsstoffen te kort komen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld müsli, gedroogt fruit, kattenbrokjes, ongekookte macaroni.

Pap en catmilk vinden alle ratten heel erg lekker, maar geef het absoluut niet te veel. Het zijn dikmakers en ratten met overgewicht hebben een grotere kans op gezondheid-problemen. Gewoon eens in de zoveel tijd als verwennerij is meer dan voldoende. Voor de pap wordt meestal brinta gebruikt. Geef je ratjes nooit koeienmelk!!! Daar zit veel te veel lactose in voor ratjes. Catmilk, sojamelk en lactose-vrije aanmaakmelk hebben een erg laag lactose gehalte en zijn wel geschikt. Ook de pap moet je hiermee aanmaken natuurlijk. Heb je dit niet in huis, gebruik dan gewoon water.

spaghettiWat kun je je ratten nu als extraatje geven? Net zoals groente en fruit voor ons belangrijk is, is het dat ook voor ratten. Iedere dag wat verse groente en fruit zullen ze zeker waarderen. Denk dan aan appel, banaan, sla, komkommer, broccoli, worteltjes enz. Kijk uit met groente of fruit waar veel vocht in zit! Het kan niet echt kwaad, maar als je te veel geeft, dan krijgen ze er zachtere keutels van. Verder is een gekookt aardappeltje of eitje ook altijd welkom en een stukje gedroogd brood zorgt voor veel knaagplezier en slijt ook gelijk de tanden af. Natuurlijk zijn in de dierenwinkel ook speciale snoepjes of drops te koop en hier zijn de meeste ratten ook gek op. Geef ze nooit gewone mensen koekjes, dropjes, chips en dat soort dingen. Ratten zijn alleseters en zullen het wel opeten, maar het is allesbehalve gezond voor ze. Vaak zit er veel te veel zout in voor ze. Zo af en toe een droog kaakje kan echter geen kwaad

yumAls je je ratten gezond en gevarieerd te eten geeft, is het geven van extra vitaminen overbodig. Ze krijgen dan namelijk alles al binnen en teveel vitaminen kan ook schadelijk zijn. Vooral vitamine A, die is zelfs voor mensen schadelijk als je daar teveel van binnen krijgt.

Share with: