Knarsen

Ratten kunnen knarsen met hun tanden. De reden kan verschillende oorzaken hebben, namelijk: tevredenheid, pijn, kwaadheid of angst. De oorzaak is te achterhalen door te bedenken wat de rat zojuist heeft meegemaakt. Is hij ziek, verwond of heeft hij net een operatie gehad, dan zal pijn waarschijnlijk de oorzaak zijn. Is/was hij betrokken met een gevecht of dominantiestrijdt, dan zal hij waarschijnlijk kwaad zijn. Is de rat ontzettend bang voor mensen en is net geprobeer dom hem kostte van kost te pakken te krijgen, dan zal angtst de oorzaak zijn. Meestal is gelukkig tevredenheid de oorzaak. Hij ligt lekker in z’n hangmatje, of lekker op schoot, of je bent hem lekker aan het knuffelen enz. enz. Hij is gewoon tevreden en op z’n gemak.

*geen foto beschikbaar*

Ploppen

Ploppen is een verschijnsel dat op kan duiken tijdens het knarsen. Onder het oog loopt namelijk een spier en als de rat heel hard gaat knarsen, drukt deze spier het oog iets uit de oogkas een weer terug. Ploppen betekent dan ook niets anders dan het heel snel, iets naar buiten en weer naar binnen schieten van het oog. Het is dus niks ernstigs, hoewel veel liefhebbers zich, de eerste keer dat ze dit zien, vaak een hoedje schrikken en denken dat er iets vreselijks mis is.

Klik hier voor een filmpje van een ploppende rat (Zappa van Rianca)

Poetsen

Ratten zijn hele schone dieren, ondanks wat veel mensen van ze denken. Ze wassen zich vaker in 1 uur, als dat wij onszelf op een hele dag wassen. Daarnaast wassen ze niet alleen zichzelf, maar ook hun kooigenootjes.

Het wasritueel is eigenlijk schitterend om naar te kijken. Veel mensen zien alleen dat de rat zich poetst, maar kijken niet hoe deze dat nu eigenlijk precies doet. Ratten wassen zichzelf namelijk niet alleen meer, maar ook veel grondiger als wij!
Het begint meestal bij de voorpootjes en de handjes. Deze worden zorgvuldig schoongelikt, tot zelfs hun nageltjes aan toe. Daarna is vaak de kop aan de beurt. Eerst wordt de snuit gewassen door hevig heen en weer wrijven met de voorpootjes, waarna deze weer grondig worden schoongemaakt.
Daarna volgt het voorhoofd en de oren. Zelfs achter de oren worden schoongemaakt. Zover als die voorpootjes kunnen reiken, wordt alles schoongemaakt.

Daarna volgt het lijf. De rat draait zijn rug om bij het achterlijf te kunnen komen. Plukje voor plukje wordt de vacht schoongelikt/gezogen. Daarna volgt hetzelfde ritueel op de buik, waarvoor de rat zich bijna dubbelvouwt om alles goed schoon te maken. Zelfs de geslachtsdelen worden grondig schoongemaakt.
Omdat de voorpootjes en de mond nu alles hebben schoongemaakt, waar ze bij kunnen, gaat de rat nu verder met zijn achterpoten. Het bovenlijf wordt grondig gekrabd, waarna de achterpootjes schoongelikt worden. De oren worden vaak nog een keer gedaan met de achterpootjes, maar dit keer worden de oren ook inwendig schoongemaakt. De pootjes worden na een paar keer wassen/krabben weer schoongemaakt. Als laatste zijn vaak de voorpootjes en de snuit weer aan de beurt om het geheel af te maken.

Nomad doet de waswassen

Barberen

Veel mensen, die ratjes hebben, zien wel eens dat een rat op zijn eigen vacht of die van een kooigenoot aan het sabbelen of knagen is. Bij zijn eigen vacht zijn dit vaak de voorpoten en bij een kooigenoot van de kop en nek. Als hierdoor kale plekken ontstaan op die plekken, is er sprake van barberen. Barberen kan ontstaan als de rat in kwestie stress heeft. Merk je dus dat er gebarberd wordt, kijk dan of je stress kunt ontdekken. Bijvoorbeeld een nieuwe kooi, nieuwe rat in de groep of plotseling veel ruzie. Het is geen prettig gezicht, maar het is niet ernstig en kan ook eigenlijk geen kwaad.

gevlgen van barberen

 

 

 

 

 

 

 

Foto van Rianca

Egelen

Dit komt vooral voor bij vechten. De rat zet dan zijn haren recht overeind om zijn tegenstander te imponeren. Honden en katten doen dat ook. Ze lijken dan groter en zo proberen ze ervoor te zorgen, dat de ander bang wordt en weg gaat. Pak een egelende rat nooit zomaar op!!! Het beestje is dan zo kwaad, dat het niet meer weet wat het doen moet en als jij het dan vastpakt, kan hij flink bijten. Als het noodzaak is de rat te pakken, pak hem dan bij de staartaanzet. Verwar egelen niet met de uitstaande vacht van een zieke rat, want dat is iets heel anders.

egelen
Foto van Dien

Spelen

Spelen wordt maar al te vaak verward met vechten, terwijl er een enorm verschil is. Spelen veroorzaakt geen gewonden en de ratten gaan niet egelen en/of kwispelen. Wel kan er bij spelen behoorlijk wat gepiep en gekrijs voorkomen. Dit is echter te vergelijken met wat mensen doen als ze lol hebben, namelijk lachen.

Spelen komt vooral voor bij jonge ratten. Rittens leren zo hoe de rangorde werkt en is dus onmisbaar voor hun latere sociale leven. Ze rennen achter elkaar aan, springen boven op elkaar, gooien elkaar op de rug en rollebollen door de kooi. Ook met mensen kunnen ze spelen en uitdagen, waardoor ze zeer sociaal naar mensen worden.

LadyKiller vs Nomad

Flapperig

Vrouwtjesratten worden ongeveer om de 5 dagen flapperig. Dat houd in dat ze vruchtbaar zijn. Flapperige ratten flapperen met hun oren (vandaar de naam) en houden vaak hun kont omhoog als je ze aanraakt. Vaak worden flapperige vrouwtjes bereden door hun (meestal ook vrouwelijke) kooigenoten.

*geen foto beschikbaar*

Zekeren

Zekeren is iets wat ratten met rode ogen doorgaans doen. Zij hebben een nog slechter zicht dan ratten met donkere ogen. Om hun positie te verbeteren en de omgeving beter in zich op te kunnen nemen, wiegt de rat zijn hoofd van links naar recht en weer terug, terwijl de rest van zijn lichaam stil zit. Een plotselingen beweging, terwijl ze hiermee bezig zijn, kan de rat enorm laten schrikken.

Zekeren is dus geen ernstig iets, er mankeert helemaal niks. Het is slechts een manier om beter te kunnen oriënteren.

*geen foto beschikbaar*

Share with: