Dodi met kapjeDe gezondheid van een rat is heel belangrijk. Een gezonde rat leeft veel gelukkiger en daar heb je zelf ook meer plezier aan. Een gezonde rat wordt ook veel ouder dan een zieke. Een rat, die goed en gezond geleefd heeft, kan ouder dan 2 jaar worden. Helaas zijn er maar weinig ratten, die 3 jaar worden en dat is dan ook een nadeel van ratten: ze worden niet zo oud. Maar voor zolang als je ratje leeft, wil je natuurlijk wel een gezond diertje. Hieronder staan een paar dingen, die veel bij ratten voorkomen.

Klik hier voor foto’s
Foto van DimphyOmdat de foto’s schokkende beelden kunnen bevatten, zijn deze geplaatst als link. Bekijken is op eigen risico en af te raden voor kleine kinderen of mensen met zwakkere maag!

Lange nagels

Geen ziekte natuurlijk, maar kan wel vervelend zijn als ze op je arm lopen. Leg eens een steen in de kooi, dan slijten de nageltjes een beetje aan de steen. Je kunt ze ook proberen te vijlen. Als het nou echt erg is, kun je ze ook knippen. Vaak is dit echt niet nodig, maar mocht je het toch willen doen, dan kun je een gewoon nagelknippertje gebruiken. Kijk wel goed uit, dat je niet te ver knipt, want dan knip je in het doorbloedde gedeelte, oftewel het ‘leven’, van de nagel en dat doet goed zeer. Vergelijk het maar met het feit als 1 van je eigen nagels in scheurt.

*geen foto beschikbaar*

Lange tanden

Meestal slijten de tanden van je ratjes vanzelf als ze genoeg te knagen hebben. Een knaagsteen of regelmatig een stuk hard brood is dus geen overbodige luxe. De groei van de tanden wordt ook geremd door de tegenoverstaande richting van de tanden. Toch komt het wel eens voor dat, doordat een tand scheef staat, deze doorgroeid en dus veel te lang wordt. Dit wordt ook wel een olifantstand genoemd en is heel vervelend voor het diertje. Wordt de tand namelijk te lang, dan kan hij niet meer eten en zal hij verhongeren. Laat in zo’n geval de tand gewoon knippen bij dierenarts

scheve tanden
Foto van Krinira

een gezond rattengebit
Foto’s van Enst

Mijt

Ook geen ziekte, maar de rat kan behoorlijk last hebben van dit ongedierte. Tekenen van mijt zijn krabben, korstjes en bloemkooloren (vreemde bultjes op de oren en vaak ook de staart). Als je denkt, dat je ratje mijt heeft, ga er dan mee naar de dierenarts. Hij kan je vertellen, of je ratje inderdaad mijt heeft en kan het behandelen. Mijt kan worden bestreden d.m.v meerdere injecties bij de dierenarts of d.m.v antiluchtpijpmijt van Bogena, wat gewoon in de dierenwinkel te verkrijgen is. Dit is eigenlijk voor vogels, maar werkt ook uitstekend bij ratjes. Bij ratjes onder de 200 gram, 1 druppeltje in de nek geven en bij ratjes boven de 200 gram, 2 druppeltjes. Dit na 2 weken nog eens herhalen. Omdat mijt erg besmettelijk is, moeten alle dieren behandeld worden en zul je de kooi heel goed schoon moeten houden. Mijt kan zich, in het geval van een zieke of gestresde rat, ook snel uitbreiden. Ook is het verstandig, om geen hooi als grondbedekker te gebruiken, omdat daar nog wel eens mijt in zit.

mijt

Vlooien en luis

Ook hier kan de rat last van hebben. Ze krabben en bijten zichzelf dan meestal net als honden en katten. Vlooien en luizen zijn ook gewoon behandelbaar met Exil of Defencare poeder, dat je in de dierenwinkel of bij de dierenarts kunt krijgen. Je moet dan op de rug wat poeder strooien en dit goed inwrijven tegen de haarrichting in. Uitkijken dat het niet in de ogen komt!!! Omdat ook luis erg besmettelijk is, dienen alle ratjes behandeld te worden. Ook dient de kooi in deze gevallen goed schoongemaakt te worden.

*geen foto beschikbaar*

Wondjes

Wondjes moeten goed schoon gehouden worden en de kooi ook. Soms is het zelfs beter, om de normale bodembedekking tijdelijk te vervangen door papier. Als de wond goed schoon blijft, zal het gewoon genezen. Maar als er toch vuil in komt, kan er een abces ontstaan. Een abces is een onderhuidse ontsteking, waar de rat veel last van heeft. Als je merkt, dat het op de plek van het wondje dik is of wordt ga dan naar de dierenarts. Deze zal, als het abces rijp is, het ding doorprikken en het pus eruit knijpen. Daarna zul je de wond goed schoon moeten houden en het pus eruit moeten knijpen tot het totaal genezen is. Soms kunnen ook dieper liggende abcessen onstaan. Deze zullen d.m.v een operatie verwijderd moeten worden. Hou wondjes dus altijd goed schoon!!! Hiervoor kun je het beste afgekoeld gekookt water op een schone doek gebruiken.

Klik hier voor foto
Foto van JinX

Omdat de foto’s schokkende beelden kunnen bevatten, zijn deze geplaatst als link. Bekijken is op eigen risico en af te raden voor kleine kinderen of mensen met zwakkere maag!

 

Tumoren

Helaas komt dit vaak voor bij ratten, vooral bij wat oudere, en helaas kunnen deze ook alleen verwijderd worden d.m.v een operatie. Een tumor voelt aan als een onderhuids bultje, soms zelfs een hele grote bult als je het laat ontdekt. Ga dan direct naar de dierenarts met het ratje. Helaas bestaat er een kans dat de tumor na de operatie weer terugkomt.

tumorFoto van Wompie

Opgezette klier

Het komt wel vaak voor dat bij een virus een rat een opgezette klier kan krijgen, en wel eens verwart word met een tumor, ook helaas door dierenartsen die niet zoveel ervaring hebben en ze dan inslapen. Op de foto staat Stevie met een opgezette klier. Omdat Stevie naakt was kon je hem goed zien. Stevie was deze bult na een paar dagen helemaal kwijt en is destijds verder goed opgeknapt.

opgezette klier klier2Foto’s van Annie

Abcessen

Het kan voorkomen dat een wond infecteerd, maar dat de huid erboven toch dichtgroeit. In dat geval denkt de eigenaar dat de wond genezen is, maar gaat de ontsteking onderhuids verder. Door deze ontsteking onstaat er pus, dat zich ophoopt omdat het nergens heen kan. Het principe is hetzelfde als acné bij mensen. Uiteindelijk ontstaat een bultje dat snel groter groeit, een abces. Dit is dan ook het grote verschil tussen abcessen en tumoren. De meesten soorten tumoren groeien langzaam, terwijl abcessen erg snel groeien. Uiteindelijk is het abces rijp en springt het bij de minst geringe druk open. Dit stinkt enorm! Alle pus dient eruit geknepen te worden en de wond moet geweekt worden in een badje met soda of biotex groen. Dit moet minimaal 1x daags herhaalt worden, totdat de wond volledig genezen is. Als bij het ontdekken van het bultje onduidelijk is of het om een abces of tumor gaat, kan de dierenarts een punctie uitvoeren. Als het om een abces blijkt te gaan, zal de dierenarts deze ook gelijk schoonmaken. Meestal krijgt het dier dan ook een antbioticakuur voorgeschreven. De verdere verzorging van het abces is aan de eigenaar.

*geen foto beschikbaar*

Kaak abcessen

Soms kunnen abcessen op het hoofd van de rat ontstaat. Vooral bij de kaak zijn abcessen erg berucht. Het schedel van de rat is namelijk erg zacht en de pus tast al vrij snel het bot aan. Zodra dit het geval is, is het zeer moeilijk het proces nog te stoppen. Er wordt steeds meer bot aangetast. De rat voelt zich zeer beroerd en heeft veel pijn. Hierdoor gaat het dier vaak minder/of niet eten, valt het erg af, zet zijn vacht op en knarst zijn tanden van de pijn. Helaas zijn al vele ratten overleden aan kaakabcessen. Er is een behandeling hiertegen die blijkt te werken in de meeste gevallen. Het abces dient dan volledig blootgelegd te worden door een dierenarts, alle pus moet eruit gelepeld worden en vervolgens moet de wond gespoeld worden met waterstofperoxide. Dit is echter een vrij nieuwe behandeling en nog maar weinig dierenartsen kennen het en/of voeren het uit.

Klik hier voor foto’s
Foto’s van Wompie

Omdat de foto’s schokkende beelden kunnen bevatten, zijn deze geplaatst als link. Bekijken is op eigen risico en af te raden voor kleine kinderen of mensen met zwakkere maag!

 

Oogafwijkingen

Ratjes met een blind oog kunnen niet alles goed zien en schrikken snel. Ook heb je meer kans op bijten uit angst of onbegrip.

Oogafwijkingen kunnen aangeboren zijn, of ontstaan door bijvoorbeeld een krasje op het oog wat is gaan ontsteken. Bij het laatste geval is het wel belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Soms is het op te lossen met antibiotica en oogzalf, maar in het ergste geval moet het oog verwijderd worden.

Klik hier voor een foto van een niet aangeboren afwijking (abces achter het oog)
Foto van Dimphy

Omdat de foto’s schokkende beelden kunnen bevatten, zijn deze geplaatst als link. Bekijken is op eigen risico en af te raden voor kleine kinderen of mensen met zwakkere maag!

blind oog (aangeboren)
Foto’s van Krinira en Creepy Critters

Porfyrine afscheiding

Hoewel dit niet echt een gezondheidsprobleem is, wil ik het toch even noemen. Soms hebben ratten last van een rode afscheiding rond het neusje en de oogjes. Dit is geen bloed, maar Porfyrine. Het is niet iets, om je meteen druk om te maken. Je kunt het vergelijken met een verkoudheid bij de mens. Hou het echter wel even in de gaten. Als de de afscheiding blijft aanhouden is het verstandig om er even naar te laten kijken door je dierenarts.

porfyrine afscheiding
Foto van Taina

Baarmoederontsteking

Een ontsteking in de baarmoeder is zeer ernstig en moet direct behandeld worden! Een baarmoederontsteking is te herkennen aan het bloed dat het ratje verliest uit de vagina. Dit bloed is besmet met de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Zet de rat meteen apart en bel de dierenarts voor een afspraak. Baarmoederontstekingen zijn zeker een spoedgeval!
Meestal proberen dierenartsen het op te lossen met een antibioticakuur, dit is niet aan te raden omdat de ontsteking nooit helemaal verdwijnt. Beter is het om je ratje (het liefst dezelfde dag nog) te laten opereren en de baarmoeder te laten verwijderen. De kans dat de ontsteking weer helemaal terug komt is namelijk heel groot. Met een operatie voorkom je dit.

Luchtwegproblemen

Ratten zijn heel gevoelig voor luchtwegproblemen. Deze onstaan vaak door teveel stof in de lucht, een ammoniaklucht door slechte kooi-hygiene of tocht. Soms komt het, omdat het in de lijn van je ratje zit of is het zelfs chronisch. Een rat met luchtwegproblemen niest veel of heeft een reutelende ademhaling. Als je dit opmerkt bij je ratje, ga er dan snel mee naar de dierenarts. Het diertje zal dan meestal een antibioticum-kuur krijgen.

Tegen het niezen kan je je ratje wel al thijmthee geven. Dit is in elke drogist of reformzaak te krijgen en je kan dit gewoon in de drinkfles doen. Voor je andere, gezonde, ratten kan het geen kwaad, als ze dit ook drinken. Je kan ook al Bisolvon of broomhexine van de DA drogist of Kruidvat(dit scheelt heel veel in prijs) door het water geven. Bisolvon of broomhexine maakt het slijm losser en is een goede ondersteuning bij de antibiotica. Hieronder vindt je een overzichtje van de hoeveelheid, die je mag geven

De dosering:
– Broomhexine voor volwassenen 8mg/5ml : 4 ml. op 96 ml. drinkwater
– Broomhexine voor kinderen 4mg/5ml : 8 ml. op 92 ml. drinkwater

Hou er rekening mee, dat als je met Bisolvon of broomhexine begint, dat het reutelen in het begin erger kan worden. Dit komt, doordat Bisolvon of broomhexine het slijm losser komt te zitten. Schrik hier dus niet van! Het is alleen maar een teken, dat de Bisolvon of broomhexine werkt! Bisolvon of broomhexine kan je 21 dagen geven. Daarna neemt de werking af.

Het kan voorkomen, dat een ratje blijft reutelen, ook na een antibioticakuur en Bisolvon. Zo’n ratje heeft dan een chronische aandoening. Dit kan dan aangeboren zijn, maar het kan ook door andere oorzaken komen, bijv. door een verkeerde bodembedekker, stof of tocht. Je kan je ratje dan ook vaker Bisolvon of broomhexine geven, maar overleg dit eerst met je dierenarts. Je kan bijv. dan 21 dagen Bisolvon of broomhexine geven en dan een rustperiode van een week.

Verder zijn ratten gevoelig voor warmte, dus zet ze niet naast de verwarming neer of in de volle zon. Ook ratten kunnen een zonnesteek krijgen. Er zijn natuurlijk veel meer dingen, waar je ratje last van kan hebben. Dus als je het niet vertrouwt, ga dan gewoon even naar de dierenarts. Bel, voordat je naar de dierenarts toegaat, eerst eens wat dierenartsen op en test hun kennis over ratten. Jammer genoeg heeft namelijk niet iedere dierenarts genoeg verstand van ratten en daar kun je ze dan maar beter niet naartoe brengen. Ook zijn er veel rattensites met een forum of mailingslist. Hier zijn vaak genoeg rattenkenners, die ook antwoord kunnen geven op sommige vragen. Zij weten vaak uit ervaring, wat je ratje heeft en wat je er het beste tegen kunt doen. Deze manier is meestal heel wat minder duur dan de dierenarts!!!

Share with: