Tamme ratten als huisdier

Vaak wordt de tamme rat als een bijzonder huisdier gezien. Veel mensen zijn bekend met hamsters en cavia’s als huisdier, maar een rat is toch wat eigenaardig. Toch zijn liefhebbers dol op dit bijzondere huisdier en dit is niet voor niets. Het zijn leuke interactieve beestjes die, mits tam, dol zijn op aandacht van hun baasje en graag uit de kooi genomen worden.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat ratten van nature sociale dieren zijn en altijd met soortgenoten gehouden moeten worden. Zonder gezelschap van een soortgenoot zullen ze wegkwijnen of juist erg veel aandacht vragen, omdat ze zich zo eenzaam voelen. Extra veel aandacht geven vervangt niet de aanwezigheid van een soortgenootje, dus hou ratten altijd met 2 of meer!

Ratten zijn handzamer dan veel andere kleine knagers door hun wat grotere formaat, ze worden namelijk zo’n 20-29 cm lang (exclusief staart) en gemiddeld zo’n 200-700 gram zwaar (afhankelijk van geslacht en bouw). De staart is ongeveer net zo lang als hun lichaam en dun behaard.

In vergelijking met andere knagers zijn ratten ook relatief makkelijk handtam te maken, een goede fokker of opvang zal de ratten ook socialiseren en handtam maken voor het uitplaatsen. Dit maakt ratten ook ideale huisdieren voor (wat oudere) kinderen, uiteraard wel onder begeleiding van de ouders. 

Ratten zijn erg intelligente dieren en graag in de weer in en uit hun kooi. Je kunt ze met de juiste motivatie zelfs hun naam en trucjes leren! Van nature zijn ratten schemerdieren, maar ze passen zich vaak al snel aan aan het ritme van hun baasjes.

Helaas worden ratten niet heel erg oud, de gemiddelde levensverwachting is zo’n 2 jaar. Er zijn natuurlijk ratten die veel ouder (of jonger) worden dan dat, maar zelden worden ze 3 jaar of ouder. Ze zijn gevoelig voor verschillende ziektes, dus je hebt wel kans eens met je rat naar de dierenarts te moeten.

Interesse in tamme ratten als huisdier? Lees vooral de rest van deze website door om meer te leren over deze leuke huisdieren en hun verzorging!

Waar komt de tamme rat vandaan?

Jack Black de rattenvanger

Jack Black de rattenvanger

De tamme rat die wij als huisdier kennen stamt af van de wilde bruine rat (Rattus norvegicus). Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië en heeft zich vanaf de Middeleeuwen langzaam over Europa en de rest van de wereld verspreid. Zoals je waarschijnlijk wel weet planten ratten zich enorm snel voort, dus al snel kreeg men last van rattenplagen. Daarom begon men al snel met het verdelgen van wilde ratten, vaak met behulp van honden die hier speciaal voor gefokt werden (“ratters”).

Het rattenvangen werd een populaire sport en op een gegeven moment begon men ratten hiervoor te fokken. Af en toe doken er bijzonder gekleurde ratten op in deze fokpopulaties, welke als huisdier werden gehouden. Zodoende is het houden van ratten als huisdier begonnen. Rond dezelfde tijd werden ratten ook gehouden en gefokt in laboratoria als proefdier. Onze tamme ratten stammen dus niet (per se) af van laboratoriumratten, maar van de wilde ratten van rattenvangers.

Tijdens het domesticatieproces zijn de ratten flink veranderd gedrag en ook in uiterlijk. Tamme ratten zijn nieuwsgieriger en minder bang voor onbekende dingen, mensgericht en goed te hanteren. Ze komen in allerlei kleuren, patronen, en zelfs enkele vachtsoorten. Qua bouw zijn ze gelukkig heel natuurlijk gebleven. Overigens is het wel nog steeds mogelijk om wilde en tamme ratten met elkaar te kruisen, al wordt dit in de regel afgeraden.

Verspreiden tamme ratten ziektes?

Niet meer dan ieder andere diersoort die als huisdier wordt gehouden. Tamme ratten die nooit buiten los hebben gelopen zullen weinig tot geen risico vormen. Wilde ratten en tamme ratten die buiten gevonden zijn kunnen echter wel besmet zijn met leptospirosen en de ziekte van Weil overdragen. Goede opvangen testen altijd ratten die buiten gevonden zijn en plaatsen ze in quarantaine.

Overigens was de wilde bruine rat ook niet de grote boosdoener bij het verspreiden van de pest. De pest werd waarschijnlijk overgedragen door slechte hygiëne en vlooien die meeliften allerlei dieren, waaronder het neefje van de bruine rat: de zwarte rat. De voorouder van onze tamme ratten kwam tijdens de pest nog niet veel in Europa voor. De pest komt in Europa al jaren niet meer voor, dus je kunt de ziekte zeker niet oplopen van een stel leuke huisdieren. 😉

Share with: