De huisvesting van je ratten is heel belangrijk, aangezien ze hier de meeste tijd in door zullen brengen. De kooi moet genoeg ruimte bieden om te kunnen spelen, klimmen en slapen, voor alle ratten die er in wonen. Daarbij is de invulling van de kooi heel belangrijk, van de soort bodembedekking tot de attributen.

Formaat van de kooi

In de loop der jaren is er een algemene consensus ontstaan over welk formaat een rattenkooi minimaal moet zijn. Veel rattery’s en opvangen houden ook deze afmetingen aan als minimum en plaatsen alleen ratten als je een kooi van goed formaat hebt. Het oppervlak moet minstens 80cm bij 50cm groot zijn, zodat er voldoende ruimte is om over de bodem te rennen en te spelen. Daarbij moet de kooi minimaal 60cm hoog zijn, zodat er ruimte is om te klimmen en te klauteren. Dit zijn de minimale afmetingen voor een kooi voor 2 ratten, voor meer ratten heb je uiteraard een grotere kooi nodig. Gebruik de Rattenland kooien calculator om te berekenen hoeveel ratten er in een kooi passen. In het geval van volières die veel ruimte in de hoogte bieden mag het oppervlak eventueel iets kleiner zijn, maar zeker niet kleiner van 60x50cm. Terrariums zijn in de regel niet geschikt, maar speciaal aangepast aan de behoeften van de tamme rat (meer ventilatie) is een terrarium van minimaal 100x50x60cm ook geschikt. De veel verkochte “Rattenkooi Remy” is ondanks de naam NIET geschikt voor ratten! Deze kooi is te klein en bevat ook nog eens schadelijke tralieplateaus. Veel gebruikte beginnerskooien en het maximaal aantal ratten*:

Merknaam Afmetingen (LxBxH) Aantal ratten
Savic Freddy 2 80 x 50 x 60 cm 2
Savic Zeno 2 80 x 50 x 70 cm 3
Ferplast Furat 80 x 50 x 70 cm 3
Rattenkooi Frodo 78 x 47 x 81 cm 3-4
Ferplast Jenny 80 x 50 x 80 cm 4
Ferplast Furet XL 80 x 75 x 86,5 cm 6

* Mits goed ingericht natuurlijk, in een lege kooi kunnen weinig ratten zich vermaken.

Let naast het formaat van de kooi ook goed op de tralieafstand. Ratten zijn meesters in ontsnappen en ratten zonder toezicht los in de kamer laten lopen is natuurlijk niet veilig! Een maximale tralieafstand van maximaal 18mm wordt aangeraden voor jonge tot volwassen ratten, de meeste rittens van plaatsbare leeftijd en gewicht kunnen hier niet uit ontsnappen. Voor erg jonge en kleine rittens wordt een maximale traliesafstand van 10mm aangeraden. Zet de kooi op een veilige plaats, liefst in een kamer die veel gebruikt wordt zodat de ratten veel interactie met jou hebben. Zet de kooi niet in de tocht, in direct zonlicht of vlak naast een verwarming.

Bodembedekking

Er zijn veel verschillende opties voor de bedekking van de bodem. Het belangrijkste is dat je een bodembedekker gebruikte welke stofvrij en veilig is voor knagers. Zaagsel/houtkrullen zijn absoluut niet geschikt voor tamme ratten! Veel gebruikte geschikte bodembedekkers zijn kartonsnippers (o.a. Greenmile, BedXcel, Ecobale, Finacard, ..), Corbo korrels, beukenhoutsnippers, hennepvezel (Aubiose, Hemperade), papierkorrels (Back2Nature, Yesterday’s News).

  Je kunt in het verblijf een of meerdere (hoek)toiletjes neerzetten met goed absorberende bodembedekking. Ratten zijn redelijk goed zindelijk te krijgen, plaats het toiletje op een plaats waar ze graag hun behoefte doen en plaats dagelijks hun keutels er in. Plateaus en vlakbij hun slaapplaats zijn vaak goede plaatsen om een toiletje neer te zetten. In geval van nood kun je ook kranten gebruiken als bodembedekking, de inkt in kranten is al jaren niet meer schadelijk dus gewoon veilig om te gebruiken. Kranten zijn ook erg leuk nestmateriaal, scheur een krant in reepjes of laat de ratten zelf scheuren! Ander nestmateriaal wat je kunt geven zijn kartonslierten, tissues, reepjes fleece, enz. Hooi kan ook, maar leg dit voor gebruik minimaal 48 uur in de diepvries om eventuele parasieten te doden. Ratten eten overigens vrijwel geen hooi, in tegenstelling tot sommige andere knagers. Verschoon de kooi inclusief de bodembedekking regelmatig. Afhankelijk van het formaat van de kooi en het aantal ratten zul je de kooi vaker of minder vaak moeten schoonmaken. Vaak is een keer per week of een keer per twee weken voldoende. Als je ratten zindelijk zijn kun je tussendoor de toiletjes wat vaker verschonen. Een vieze kooi is niet alleen onprettig voor jezelf maar ook schadelijk voor de gezondheid van je ratten. De ammoniaklucht kan op de longen slaan en zij zitten er met hun gevoelige neus veel dichter op dan wij!

Speel- en klimmateriaal

Savic Freddy 2 Max inrichting van Inge

Savic Freddy 2 Max inrichting van Inge

Ratten zijn intelligente en actieve dieren en hebben dan ook wat uitdaging nodig in de kooi. Ze zijn dol op spelen, klimmen en klauteren en dat gaat natuurlijk niet in een lege kooi. Daarbij hebben ze ook lekkere plekjes nodig om zich terug te kunnen te trekken en te slapen. Denk hierbij aan plateau’s/verdiepingen, hangmatjes om in te liggen en overheen te klauteren, klimtouwen, mandjes, knaagspeeltjes, huisjes, enzovoort. Er zijn vele verschillende spullen voor tamme ratten beschikbaar, te veel om op te noemen! Ook vogelspeelgoed is erg geschikt voor tamme ratten, ze kunnen er op klimmen en/of aan knagen. Let bij huisjes en dergelijke goed op het formaat, ratten worden veel groter dan hamsters en muizen dus speelgoed voor die diersoorten is vaak niet geschikt. Je kunt wel kijken naar speelgoed geschikt voor cavia’s, konijnen en fretten. Vergeet ook niet om een loopwiel aan te bieden in de kooi. Veel ratten maken hier dankbaar gebruik van om even flink hard te kunnen rennen. Let wel op dat het loopwiel geschikt is: de diameter moet minimaal 28cm bedragen en het loopoppervlak mag niet bestaan uit spijlen. Loopwielen die veel gebruik worden zijn de Silent Spinner Giant (30,5cm) en de Trixie Giant Run-Around (loopoppervlak van fijnmazig gaas). Houten loopwielen zijn niet aan te raden omdat ze snel vies worden door de urine die ratten laten lopen. De Flying Saucer loopschijf wordt door veel volwassen ratten helaas niet gebruikt. Wees niet bang om de kooi lekker vol te hangen en goed gebruik te maken van de ruimte. Ratten voelen zich prettiger in een kooi met veel klim- en speelmogelijkheden! Inspiratie nodig voor het inrichten van je kooi? Wordt lid van onze Facebook groep en bekijk de foto’s van de kooi inrichtingen van onze leden!

 

Zelf hangmatten maken

Veel rattenliefhebbers maken graag zelf hangmatten voor hun ratten. Met fleecedekens en eventueel leuke katoenen lapjes of bijvoorbeeld een oude broek kun je gemakkelijk zelf hangmatjes maken.

Voorheen bestond er een website met allerlei tutorials voor verschillende hangmat ontwerpen, gemaakt door Marjoleine. Deze website (Jollyrats) bestaat inmiddels niet meer, maar met toestemming van Marjoleine zijn de tutorials nu in te zien op de website van Rattenland:

Klik hier om naar de hangmatten tutorials te gaan! (externe link!)

Share with: