Voor de aanschaf

Tamme ratten zijn enorm leuke huisdieren, maar er zijn wel een aantal dingen waar je goed over na moet denken voor je ratten als huisdier neemt. Naast alle leuke kanten van de tamme rat zitten er ook een aantal nadelen aan vast waar je op voorbereid moet zijn voor je er aan begint. Bovendien is het altijd een goed idee om goed na te denken voor je een nieuw huisdier aanschaft!

 Jingo en Loïs

Jingo en Loïs van Bibi en Isabella

Denk zo eens aan het volgende:

  • Ratten zijn sociale dieren en hoor je niet alleen te houden. Hou dus altijd 2, liefst 3 of meer ratten!
  • Ze worden gemiddeld 2 jaar oud maar je hecht al snel aan ze, bereid je dus voor op het onvermijdelijke verlies. Hou hierbij ook rekening met bovenstaande: wat doe je als een rat overlijdt en er blijft een rat alleen over?
  • Dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Ratten zijn helaas gevoelig voor allerlei kwaaltjes. Gelukkig zijn ze vaak goed te behandelen, mits je dierenarts kennis heeft van ratten. Dit moet je er wel voor over hebben!
  • Ratten zijn erg geschikte huisdieren voor kinderen, maar als ouder/voogd ben je altijd eindverantwoordelijke voor de verzorging van de dieren! Begin niet aan ratten als je als ouder/voogd deze verantwoording niet wilt nemen.
  • Ratten zijn zo leuk omdat ze graag aandacht krijgen, maar dit betekent dus ook dat je hier tijd voor vrij moet maken.
  • Sommige mensen zijn of worden allergisch voor ratten, zoek dus eerst uit of jij of je familieleden niet al allergisch zijn. En als je later allergisch blijkt of wordt: wat dan?
  • Ratten zijn knaagdieren en ook nog eens erg nieuwsgierig en behendig. Vrijwel iedere rattenliefhebber heeft verhalen over dingen die door de ratten in een onbewaakt moment gesloopt zijn.
  • Een vakantieadres of -oppas vinden voor de ratten kan lastig zijn, aangezien niet iedereen zo dol is op deze diertjes.
  • Je zult ook wel eens nare reacties krijgen, bijvoorbeeld van familie die er heilig van overtuigd is dat de kooi stinkt, ook al heb je net schoon gemaakt.
  • Er zit meer werk in het houden van ratten dan in veel andere kleine huisdieren, zoals de kooi regelmatig schoonmaken, elke dag eten en drinken, vaker stofzuigen vanwege dingen die uit te kooi vallen, etc.

Denk dus goed na of je bereid bent om je ratten het beste te geven voor hun volledige levensduur. Het gebeurd helaas regelmatig dat mensen afstand doen van hun ratten omdat ze er op uitgekeken zijn, het toch te veel werk kost, men allergisch blijkt, etc. In de juiste liefdevolle handen zijn ratten wel echt huisdieren die je nooit zult vergeten!

Share with: