Aanschaf

Dus je hebt besloten tamme ratten als huisdier te willen houden, of je wilt er meer ratten bij: waar let je op bij de aanschaf. Er zijn heel wat keuzes te maken en die gaan we op deze pagina uitgebreid bespreken.

Waar ratten aanschaffen?

Een van de belangrijkste aspecten is waar je je ratten vandaan haalt. Er zijn namelijk een tal van opties en deze hebben allemaal zo hun voor- en nadelen.

Dierenwinkel

De optie die de meeste mensen wel kennen is de dierenwinkel, echter zoals bij bijna alle diersoorten wordt dit ook bij ratten sterk afgeraden door liefhebbers. Dierenwinkels kopen namelijk bijna altijd hun dieren in bij een groothandelaar in dieren, vaak een broodfokker genoemd. Je hebt dus geen idee wat voor achtergrond de dieren hebben, of ze met zorg gefokt zijn en gezond. De dieren worden er niet gesocialiseerd, dus het is een gok of je een tam te maken diertje mee krijgt, en vaak te jong vervoerd naar de winkel om verkocht te worden. Vaak is de verzorging en kennis in de dierenwinkel zelf ook beneden de maat, met verkeerde huisvesting en soms zelfs dieren van verschillende geslachten bij elkaar. Je hebt dus kans om een zwanger vrouwtje mee te krijgen wat veel te jong is om al een nest te krijgen!

Het is niet zo dat ratten uit een dierenwinkel niet lief en gezond kunnen zijn, echter weet je dit niet van te voren en bovendien steun je handel in dieren op een manier waar de dieren onder lijden.

Opvang en rattery

Een goede plek om ratten vandaan te halen is bij een goede rattenopvang of goede rattery (rattenfokker). Let hierbij wel op dat de ene fokker de ander niet is, en ook niet iedere opvang even zorgvuldig is, dus wees altijd kritisch en kies een opvang of rattery zorgvuldig uit.

Een rattenopvang is een plaats waar ratten worden opgevangen, die om wat voor reden dan ook zijn afgestaan door hun vorige baasjes. Vaak is een rattenopvang een particulier persoon of stichting die vanuit huis werkt. De opvang draait op donaties en inkomsten van adoptie- en afstandsgeld. De ratten die binnen komen kunnen om allerlei redenen zijn afgestaan, bijvoorbeeld een gebrek aan tijd of geld om voor de ratten te zorgen of vanwege allergie. 

Ook worden er wel eens tamme ratten buiten gevonden, omdat mensen ze gedumpt hebben. Deze worden vaak door de dierenambulance naar een opvang gebracht en een goede opvang zal deze ratten ook eerst laten testen op eventuele ziekten. 

Sowieso plaatst een goede rattenopvang binnengekomen dieren eerst in quarantaine en plaatst ze pas daarna uit. De ratten worden eerst geobserveerd en krijgen eventueel knuffeltherapie om goed tam te worden. Voor iedere rat wordt een passend huisje gevonden, een wat schuwere rat zal niet zomaar bij een onervaren baasje geplaatst worden. Af en toe zijn er ook rittens (jonge ratjes) beschikbaar, bijvoorbeeld omdat een nestje of een zwanger vrouwtje naar de opvang is gebracht. De rittens krijgen dan de beste start mogelijk in de opvang, met goede verzorging en socialisatie.

Dus ook voor je allereerste ratten kun je prima bij een goede rattenopvang terecht!

Betreft fokkers zijn er wat meer verschillen, immers kan iedere fokker zich “rattery” noemen en beweren goed te fokken. Een goede rattery fokt in de regel ratten met stamboom, op de stamboom staan niet alleen wat namen en kleuren maar ook behaalde leeftijden en informatie over de gezondheid van de voorouders tot meerdere generaties terug. Een goede rattery weet wat voor problemen er voorkomen in de lijn en probeert deze te verbeteren. Een fokker die beweert geen ziektes of problemen in hun lijn te hebben is simpelweg niet aan het opletten of aan het liegen.

Een goede fokker fokt dus met bekende lijnen en zorgt uiteraard zo goed mogelijk voor de ratten. Goede ruime kooien, goede voeding, medische zorg wanneer nodig, en de nestjes krijgen de juiste verzorging en worden gesocialiseerd met mensen. Ook worden de mannetjesrittens op tijd gescheiden van moeder en zusjes en krijg je geen zwanger vrouwtje mee. De rittens mogen pas verhuizen wanneer ze minimaal 6 weken oud zijn en 100 gram wegen, eerder is echt te jong en te klein. Ze worden ook vrijwel altijd minimaal per 2 verkocht.

Het nadeel van rattery’s is dat je vaak een tijdje moet wachten voor er rittens beschikbaar zijn, een goede rattery heeft namelijk geen voorraad aan rittens liggen. 😉 Ook moet je vaak even reizen, het loont echt om niet automatisch voor de dichtstbijzijnde rattery te kiezen.

Lees meer over rattenopvangen en rattery’s op de pagina’s hierover!

Beurzen

Er zijn ook enkele beurzen waar fokkers met knaagdieren te koop staan. Dit kunnen prima fokkers zijn, maar net als bij dierenwinkels kun je niet zien in wat voor omgeving de ratten opgroeien. Ook zal een goede rattery hun zorgvuldig gefokte ratjes niet aan willekeurige bezoekers van een beurs willen verkopen, met het risico niet te weten waar de ratjes terecht komen en misschien nooit meer wat te horen.

Soms is het wel mogelijk om van te voren bij een rattery te reserveren en de rittens op te halen op een beurs of evenement.

Hoeveel ratjes aanschaffen?

Zoals hierboven vermeld plaatst een goede rattery rittens altijd per twee en ook een goede opvang zal er voor zorgen dat een rat niet alleen komt te zitten. Ratten zijn namelijk zeer sociale dieren en moeten daarom altijd een soortgenootje hebben. Zonder gezelschap van een soortgenoot zullen ze wegkwijnen of juist erg veel aandacht vragen, omdat ze zich zo eenzaam voelen. Extra veel aandacht geven vervangt niet de aanwezigheid van een soortgenootje, dus hou ratten altijd met 2 of meer!

Als je net begint met ratten kan het handig zijn om met een groepje van 3 te beginnen. De groepsdynamiek is dan beter voor de ratten en voor jouzelf is het handiger, want mocht er in de toekomst een komen te overlijden zit je niet plots met een rat alleen. Een andere optie is beginnen met 2 ratten en na een tijdje weer 2 ratten bij te nemen.

Als je al ratten hebt en je wilt er toevoegen aan je groep, is het vaak alsnog belangrijk 2 ratten er bij te nemen. In het geval van rittens is het namelijk zo dat deze een leeftijdsgenootje nodig hebben om me te spelen, dus neem altijd twee rittens tegelijk met maximaal 8 tot 10 weken leeftijdsverschil. Een kleuter alleen tussen de volwassen ratten kan voor problemen zorgen en is gewoon niet prettig voor het kleintje.

Ratten doen het prima in zowel grote als kleine groepen, afhankelijk van de stabiliteit van de groep. Zorg wel dat je passende huisvesting hebt voor de groep.

Welk geslacht aanschaffen?

Misschien overbodig, maar we willen het toch even aanstippen: hou nooit intacte mannen en vrouwen in dezelfde kooi! Ratten kunnen zich razendsnel voortplanten, dus als je mannen en vrouwen samen zou houden zou dat al snel heel veel nestjes en problemen opleveren.

Bij ratten zit er niet een enorm verschil tussen mannen en vrouwen. In de regel worden mannen groter (zo’n 500-600 gram) en volwassen mannen zijn vaak wat luier en daardoor wat makkelijk te hanteren. Vrouwtjesratten blijven wat kleiner (rond de 300-400 gram) en blijven vaak hun hele leven actief en onderzoekend. Dit is echter een globaal verschil, je hebt ook drukke onderzoekende mannen en luie vrouwen!

Qua geur maakt het niet heel veel uit, mannen hebben een wat typische geur maar ruiken niet per se sterker dan vrouwen. Zowel mannen als vrouwen markeren hun territorium door druppeltjes plas te laten lopen, de een doet het wat meer dan de ander. Vrouwen hebben eerder last van melkkliertumoren en kunnen baarmoederontstekingen krijgen, maar deze zijn vaak goed te behandelen en mannetjesratten kunnen net zo goed ziek worden.

In de regel is het niet aan te raden om beide geslachten te houden, tenzij je hiervoor een goede reden hebt. Een ongelukje is zo gebeurd en het gewoon zoveel makkelijker om het bij 1 geslacht te houden. Wel kun je eventueel een castraat in je groep houden, bijvoorbeeld een gecastreerde man bij de vrouwen. Hiervoor een intacte man aanschaffen en laten castreren is een risico wat liever niet genomen wordt, maar soms zitten er mannelijke castraten in de opvang die bij een vrouwengroep geplaatst kunnen worden.

Uiterlijk?

Bij ratten is het niet heel gebruikelijk om heel erg op het uiterlijk te letten bij de aanschaf. Je kunt natuurlijk de opvangen in de gaten houden voor een uiterlijk wat je aantrekt of reserveren voor een nestje van een goede rattery waarin je gewenste kleur verwacht wordt, maar het is vooral belangrijk om goed te kijken naar een goede plek waar je gezonde tamme ratten vandaan kunt halen. Dat kleurtje valt je na een tijdje toch niet meer zo op, een rat die niet te hanteren is of vroeg dood gaat aan een erfelijke ziekte kan nog zo mooi zijn, maar leuk is anders. 

Ook stellen veel goede opvangen en rattery’s “kleurtjes shoppers” niet zo op prijs, want al hun ratjes verdienen een leuk thuis en zijn er echt niet minder leuk om als ze een “saai” kleurtje hebben.

Kijk dus vooral naar een veilige afkomst en een goede start voor de ratten die je koopt, met een beetje geluk kom je het uiterlijk van je voorkeur wel een keer tegen. 🙂

Share with: