Dubbelrex:

Dubbelrex ontstaat wanneer 2 rexen met elkaar gekruisd worden en wordt ook wel patchwork fuzz genoemd. Anders dan een echte fuzz, blijft de dubbelrex verharen. Zijn vacht ziet er nooit hetzelfde uit en blijft variëren tussen rex en naakt. De snorharen zijn zeer kort en sterk gekruld.

dubbelrex
Foto gemaakt door Daisy (Rattery Mazzel)

Fuzz:

Fuzz heeft in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wel degelijk een vacht. Alleen is die vacht niet meer dan een donslaagje en daarom wordt de fuzz ook wel peach fuzz genoemd. Rond de snuit, oren en staartwortel bevindt zich wat langer haar. De snorharen zijn zeer kort en sterk gekruld.
Sommige fuzzen worden zo goed als naakt, maar behouden toch wat haar op de snuit. Genetisch zijn zij nog steeds fuzz.

fuzz

Patchwork Fuzz:

Sommige fokkers constateren dat Dubbelrex hetzelfde is als Patchwork. Toch is er een duidelijk zichtbaar verschil tussen patchwork en dubbelrex. Waar Dubbelrex regelmatig gewoon zijn haar verliest, verlieste patchwork haar waardoor het in een bepaald patroon naar voren komt. Patchwork ratjes kunnen last krijgen van de zelfde symptomen als fuzz en andere haarloos en dubbelrex varianten.Veel voorkomende problemen bij Patchworkjes zijn lactatieproblemen, ingegroeide wimpers en omkrullende oogleden en het hebben van geen tot weinig weerstand.

patchwork fuzz

Gladhaar:

Gladhaar is de standaard vacht van ratten. De vacht loopt glad over het lichaam heen en er zit geen golf of krul in. ALs de vacht in goede conditie is glanst hij. De snorharen zijn recht.

gladhaar

Naakt:

Naakt heeft helemaal geen vacht. Hij wordt naakt geboren en krijgt als ritten ook geen vacht, hij blijft helemaal kaal. Deze ratten hebben ook geen snorharen en wimpers. Ze worden ook wel sphinxen genoemd.

De meeste naaktratten in Nederland zijn genetisch gezien fuzz, zij krijgen als ritten wel een vacht maar deze valt met 4 a 5 weken grotendeels uit.

*geen foto beschikbaar*

Rex:

Rex is een dikke en golvende vacht met lange lange haren ertussen. De snorharen en wimpers zijn ook gekruld. Rex rittens kunnen met 4 weken hun vacht gedeeltelijk verliezen. Deze groeit daarna weer aan. Het wordt gezegd dat hoe meer vacht de rexrittens verliezen, hoe mooier later hun rexvacht zal zijn. Rexen kunnen, als ze oud worden, hun vacht (weer) gaan verliezen. De vacht wordt dunner en er ontstaan kale plekken. De vacht groeit dan niet meer aan.

rex

Wavy:

Wavy is eigenlijk een mislukte rex. De vacht is licht golvend en warrig. De snorharen zijn ook licht gekruld, soms zijn er zelfs enkele recht en enkele licht gekruld.

wavy

Satijn:

*tekst volgt nog*

satijn

Husky:

Husky is vernoemd naar het hondenras, omdat de husky rat net zo verschimmeld. Als ritten heeft de husky een duidelijke aftekening, vanaf een week of 8 gaat deze verschimmelen. De mate van verschimmeling kan erg verschillen, soms blijft de tekening goed zichtbaar, soms verdwijnt deze volledig. De husky kan gecombineerd worden met tekeningen, zonder het uiterlijk heel erg te beïnvloeden. De husky heeft een bles op z’n hoofd en de tekening begint precies achter de ogen. De buik is wit en pootjes zijn wit, net als de helft van de staart.

husky

Banded Husky:

Een banded husky, husky gecombineerd met japanner, heeft een japanner streep over zijn rug lopen. De kop blijft hetzelfde.

banded husky

Essex:

Essex werkt genetisch gezien hetzelfde als de husky, maar wordt veroorzaakt door een ander gen. Het is dan ook te combineren met tekeningen. De essex heeft een witte buik en pootjes, de rest is gekleurd. De kleur van de rug vermengd zich langzaam met het wit op de buik, waardoor de rat op z’n donkerst is bij de ruggegraat en steeds lichter wordt op de flanken. Ook heeft de essex een druppelvormige of ronde spot op het voorhoofd. Ook is de essex lichter van kleur dan een “gewone” rat.

essex

Baldie:

Baldie is eigenlijk gewoon essex gecombineerd met een tekening. Liefst gecombineerd met een japanner of een rat met nog minder tekening. De baldie heeft een geheel wit lichaam en is alleen op de kop gekleurd. Op het voorhoofd bevindt zich een grote spot. De baldie is ook lichter van kleur dan de “gewone” rat.

*geen foto beschikbaar*

Albino:

Albino is een witte rat met rode ogen. Een albino en witroodoog zijn dan ook qua uiterlijk niet uit elkaar te houden. Genetisch gezien verschillen ze enorm. Een albino is namelijk niet in staat om kleur te tonen, terwijl hij dit genetisch gezien wel kan zijn. Een witroodoog is simpelweg wit gekleurd door zijn genen.

albino

Burmees:

Burmees is verwant aan de siamees. Het is een nieuwe variëteit, dus de genetica is nog niet helemaal bekend. Een theorie is echter dat de burmees, 2 siameze genen nodig heeft om te kunnen tonen. Een extra gen zou ervoor zorgen dat er meer pigment nar de rest van het lichaam gaat als bij de siamees. Een rat zonder siameze genen kan dus wel burmees zijn, maar kan dit niet tonen. Hij kan het echter wel doorgeven aan zijn nakomelingen.

Met 1 burmees-gen ontstaan een licht bruine rat met donker bruine points. Dit is de meest favoriete variant. Met 2 burmees-genen ontstaan een choclade bruine rat, waar de points minder goed op te zien zijn. Deze variant is dan ook niet zo geliefd.

burmees

Himalayan:

Himalayan zit precies tussen de albino en de siamees in, zowel genetisch als qua uiterlijk. Een himalayan heeft namelijk 1 albino-gen en 1 siamees-gen. Qua uiterlijk heeft de himalayan een hele kleine uitmonsteringen op de neus, staart, poten en oren. Net als de siamees kan de himalayan met alle mogelijke kleuren en tekeningen gecombineerd worden. Ze worden wit geboren en ontwikkelen hun points pas rond de 6de week.

Himalayans bestaan, net als de siamees, ook met zwarte ogen. Dit wordt uiteraard de zwartoog himalayan genoemd.

himalayan

Siamees:

Siamees is een licht cremige rat met donkere uitmonsteringen op de koudste delen van het lichaam. Dat zijn de neus, oren, staart en poten. Ze worden geboren als creme-kleurige rittens met een donkere was over het achterste deel van hun lichaam. Naarmate ze ouder worden, trekt die waas steeds verder naar de koudste delen toe en wordt deze ook steeds donkder, door opeenhoping van het pigment. Siamees heeft rode ogen en kan met iedere kleur en tekening gecombineerd worden. Hierdoor ontstaan ook verschillende kleuren points. De kleur van de points wordt ook vernoemd, bijvoorbeeld amerikaans bluepoint siamees.

siamezen

Zwartoog siamees:

Zwartoog siamees wordt ook vaak BES genoemd, wat staat voor Black Eyed Siamese. Dit is een nieuwe variëteit, dus de genetica is nog niet helemaal bekend. Waarschijnlijk is de rat gewoon siamees en zorgt een apart gen ervoor dat de ogen zwart zijn. Zwartoog siamees wordt vaak samen gefokt met burmees. De reden hierachter is echter heel simpel:
Door burmees te fokken, komen er ook regelmatig siamezen uit de nesten. Omdat zwartoog siamees en burmees erg in trek zijn, verkopen de “gewone” siamezen nauwelijks. Daarom heeft men de zwartoog siamees in de burmese lijnen gefokt, zodat de siameze rittens vaak zwarte ogen hebben en ook makkelijk verkocht kunnen worden.

BES

Marter:

*tekst volgt nog*

Marter

Dumbo:

Dumbo staat voor de oren. De oren staan namelijk lager op hoofd, naast de ogen om precies te zijn, terwijl die bij “gewone” ratten schuin bovenop hun hoofd staan. De oren zijn ook groter en ronder van vorm.

dumbo

Gewoonoor:

Gewoonoor is standaard, de oren staan schuin bovenop het hoofd en wijzen naar boven.

gewoonoor

Odd-eye:

Odd-eye is een rat met 2 verschillende kleuren ogen. Dit kunnen 1 roodoog en 1 robijnoog zijn, of 1 roodoog en 1 donkeroog, of 1 robijnoog en 1 donkeroog. De odd-eye komt het meest voor met de tekening bles en bont. De combinatie van deze twee wordt vaak in verband gebracht met mc.

odd-eye

Staartloos:

Staartloos wordt ook wel manx genoemd. Dit is uiteraard een rat zonder staart, hetgeen vaak als handicap beschouwd wordt. De rat behoudt niet alleen zijn evenwicht met de staart, maar regelt er ook zijn lichaamstemperatuur mee. De meeste staartloze ratten die hier in Nederland worden geboren, duiken onverwachts op in nestjes. Vaak hebben deze lichamelijke problemen. Door het ontbreken van de staart zijn de onderste ruggewervels misvormd, waardoor de zogenaamde kikkerpootjes ontstaan. De rat kan zijn achterpoten niet afzonderlijk bewegen, dus hupt ermee om vooruit te komen. Ook hebben ze soms geen anus. In andere landen worden ze met opzet gefokt, deze problemen schijnen zich daarmee niet voor te doen.

staartloos

Share with: