Hoihoi!

Na lange stilte eindelijk weer eens een DIY! Wederom een hele simpele, maar er was vraag naar dus dan regel ik een uitleg 🙂
Het is weer een leuke decoratie voor in de kooi waar je ratjes aan kunnen snuffelen, trekken en knagen, maar die ook ervoor zorgt dat je kooi weer wat voller hangt; precies waar ratten zo van houden. Een volle kooi betekent namelijk veel beschutting, en dat geeft ratten een veilig gevoel!

Klik op de foto voor een grotere versie ?

De DIY die ik vandaag ga laten zien is deze vrolijk gekleurde slinger.

Wat heb je nodig?

 • Fleece repen (of repen van een andere stof of stukken draad) (ik gebruik hier 44 repen fleece van 2 tot 3 cm breed en 12 tot 14 cm lang)
 • 2 sleutelhangerringen
 • 2 haken
 • Ijzerdraad (ik gebruik hier zo’n 38 cm)
 • Tangetje om te knippen en een tangetje om te knijpen

 

Hoe maak je dat?

 • Knip een stuk ijzerdraad af. Ik heb hier een stuk van ongeveer 38 cm gebruikt; ik gebruik 3 tot 4 cm aan de einden om het ijzerdraad aan de ringen vast te maken, dus effectief blijft er zo’n 30 cm over voor de slinger zelf. Draai het ijzerdraad aan de ringen vast; Steek het ijzerdraad door de ring heen en vouw het uiteinde terug. Pak het uiteinde vast en buig deze om het lange stuk ijzerdraad heen. Blijf draaien tot het eindje op is. Pak de knijptang en knijp hiermee het eindje plat tegen het lange stuk ijzerdraad aan, zodat er geen scherp puntje uitsteekt. Zie afbeelding hieronder ter illustratie.
 • Voor de foto’s heb ik de haken ook al aan de ringen gehangen, maar normaal doe ik dit pas als laatste vanwege het gerinkel tijdens het knopen. Dit moment kun je zelf kiezen, dat maakt voor de rest van het maken van de slinger niet uit.
 • Nu ga je de fleece repen vastknopen. Dit doe je dmv een normale knoop; pak een reep fleece en leg deze onder het ijzerdraad. Vouw de uiteinden naar elkaar toe en kruis ze over elkaar heen. Duw 1 van de uiteinden over het andere uiteinde en duw deze achterlangs door de ontstane lus. Trek het uiteinde door naar voren en trek de knoop goed aan. Zie afbeelding hieronder ter illustratie.
 • Herhaal het knopen tot je geen ijzerdraad meer ziet. Schuif de geknoopte repen steeds goed op, zodat er geen gaten vallen. Let op: Op de uiteinden van de slinger zit je ijzerdraad dus om elkaar heen gedraaid. Hier moet je specifiek op de plek zelf de repen fleece vastknopen, schuiven gaat wat lastiger dan op het stuk met enkel ijzerdraad.
          

Hoera! Je slinger is klaar!

Variatietips: verschillende lengtes van de repen en het ijzerdraad . Werk met effen of verschillende kleuren fleece, of 1 fleece die verschillende kleuren heeft. Ook verschillende materialen (verschillende soorten stof, touw en draad) kunnen een leuke draai geven aan deze slinger ?

  

Veel plezier met knutselen! ?

Groetjes,
Inge

Tagged with: , , , , , ,

Hallo allemaal!

Vandaag ga ik een hele simpele DIY bespreken die je voor je ratjes kunt maken. Leuke decoratie in de kooi waar ze aan kunnen snuffelen, trekken en knagen, maar die ook ervoor zorgt dat je kooi weer wat voller hangt; precies waar ratten zo van houden. Een volle kooi betekent namelijk veel beschutting, en dat geeft ratten een veilig gevoel!

Klik op de foto voor een grotere versie 🙂

De DIY ik vandaag laat zien is deze leuke blauwe hanger van fleece .

Wat heb je nodig?

 • fleece, in repen
 • een grote ring (in dit voorbeeld een plastic kinderarmband)
 • haak
 • sleutelhanger ring

Hoe maak je dat?

 • Neem een reep fleece en de grote ring. Vouw de strook fleece dubbel en leg hem onder een kant van de ring, trek de twee uiteindes van de reep óver de ring heen en dóór de lus van fleece. Zie afbeelding hierboven hoe je deze knoop maakt.
 • Herhaal met meerdere repen fleece. Het netste wordt de hanger wanneer je dit steeds vanuit dezelfde kant herhaalt.
 • Pak de haak en maak hem vast aan de grote ring, als je een ring hebt die niet open kan kun je de sleutelhanger ring gebruiken. Je kunt natuurlijk ook een stuk fleece gebruiken dat jevastknoopt aan de ring zoals hiervoor beschreven, waarvan je daarna ook de uiteindes vastknoopt, zodat je een lus creëert waarmee je de hanger kunt ophangen.

Tadaa! Je hanger is klaar!

Variatietips: verschillende lengtes van de repen, verschillende kleuren, maar ook verschillende materialen kunnen een leuke draai geven aan deze hanger 🙂

  

Veel plezier met knutselen! 😀

Groetjes,
Inge

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tagged with: , , , , , ,

Hallo allemaal!

Vandaag ga ik een hele simpele DIY bespreken die je voor je ratjes kunt maken. Leuke decoratie in de kooi waar ze aan kunnen snuffelen, trekken en knagen, maar die ook ervoor zorgt dat je kooi weer wat voller hangt; precies waar ratten zo van houden. Een volle kooi betekent namelijk veel beschutting, en dat geeft ratten een veilig gevoel!

Klik op de foto voor een grotere versie 🙂

fleece slinger 001

De DIY ik vandaag laat zien is deze leuke blauw en groene slinger van fleece.

Wat heb je nodig?

 • draad
 • naald
 • stofschaar
 • fleece
 • haken, 2 stuks

Hoe maak je dat?

 • Knip een flinke hoeveelheid stukjes fleece. Dit kunnen nette vierkantjes zijn in 2 kleuren, of reepjes, sliertjes, driehoekjes etc. Willekeurige restjes werken ook goed! De stukjes fleece voor deze slinger zijn deels geknipt met een kartelschaar.
 • Pak de naald en rijg het draad er doorheen. Prik een stukje fleece aan, en haal naald en draad er door heen. Zo ga je door tot de slinger lang genoeg is naar eigen smaak.
 • Knip het draad van het klosje of het bolletje af. Zorg dat je genoeg lengte overhoudt om aan beide kanten van de slinger een lus en/of knoop te kunnen maken, en lang genoeg zodat het fleece er niet meteen afschuift.
 • Pak een haak en knoop de draad eraan vast. Ik heb bij deze slinger ervoor gekozen om een lus te maken, en de draad aan zichzelf weer vast te knopen.
 • Herhaal aan de andere kant van de slinger.
 • Knip de restanten draad bij de knopen af.

Tadaa! Je fleece-slinger is klaar. Natuurlijk kun je varieëren zoveel als je zelf wilt; kleuren, lengtes, vormen, ringen in plaats van een haak, kralen, noem het maar op!

Voorbeeld van andere fleece slingers die ik heb gemaakt;

 fleece hanger uiteinde met kraal en knoop in draad aan ring en hanger

In plaats van een slinger, kun je natuurlijk ook een HANGER maken! Hiervoor knoop je aan 1 kant van het geregen fleece een kraal vast, zodat het fleece niet van het draad afschuift – dit is dan de onderkant. Aan de andere kant – de bovenkant dus – maak je zoals eerder beschreven een haak of ring vast, zodat je de hanger ook daadwerkelijk op kunt hangen.

Veel plezier met knutselen! 😀

Groetjes,
Inge

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tagged with: , , , , , , , ,

Welkom op rattenpraat! Het nieuwe blog van www.tammeratten.nl 🙂

Op dit blog zullen allerlei artikelen komen te staan, allemaal RAT gerelateerd natuurlijk!

Denk aan DIY ideëen voor je ratjes, tutorials, kooi inrichtingen, inspiratie voor een uitdagend en prettig rattenleven, leuke weetjes, fabeltjes, artikels over medische dingen, voeding, en wie weet wat nog meer. Hier ga je het in ieder geval vinden!

Voel je vrij om een reactie achter te laten of ons een berichtje te doen 🙂

Groetjes,
Inge

Tagged with: