Introductie

intro02Er zijn altijd mensen die zich afvragen, of je bij je ratjes nieuwkomertjes kunt zetten. Natuurlijk kan dat en meestal nog zonder problemen ook. Maar er zijn wel een paar dingen, waar je rekening mee moet houden. Ten eerste: hoe jonger je nieuwe ratje is, hoe groter de kans op succes. Dit is vooral bij mannetjes het geval, omdat die nogal territorium-gericht zijn en al snel concurrentie zien in een andere rat. Maar ook vrouwtjes vertonen dit gedrag!!! Let er wel op, dat het nieuwkomertje een minimaal gewicht heeft van 100 gram en het liefst nog iets meer(rond de 120 gram). Ten tweede: Als je maar 1 rat hebt, die ouder dan 2 jaar is, neem dan twee rittens. Mocht het oudje ze niet accepteren, dan hebben ze elkaar nog. Maar nog belangrijker je oudje zal waarschijnlijk binnen een jaar dood gaan en dan zit dat kleintje weer alleen en dan moet je weer een nieuwe introduceren. Hoe kun je nou het beste te werk gaan???

Wat meestal wel werkt:

Laat je ratten eerst aan elkaar wennen op neutraal terrein. Dat kan een bank of tafel zijn, maar zorg ervoor dat er niet teveel afleiding is. Ze moeten elkaar wel opmerken, dus als ze dat niet doen, zet ze dan in een badkuip of aanrecht. Meestal geeft dit geen problemen, omdat op neutraal terrein niemand dominant is. Maak het hok goed schoon, zodat de meeste geurtjes verdwenen zijn. Dan kunnen de bewoners namelijk niet meer ruiken, welk stukje ook alweer van hun was. Zet dan eerst je nieuwe ratje in de kooi, zodat hij alvast weet waar het eten en drinken staat. Ook kan hij zo alvast een schuilplekje zoeken, waar hij naartoe kan vluchten. Zet dan de andere bewoners erbij en dan moet je even op blijven letten. Vechten hoort erbij en is ook niet erg. De nieuweling wordt gewoon op zijn plaats gewezen. Meestal leggen de anderen hem dan op de rug. Als het te erg wordt, dan kun je ze afschrikken met een plantenspuit. Is wel zo veilig voor je eigen vingers, maar doe dat niet te snel. Anders krijgen ze geen kans om een rangorde te bepalen en zul je eeuwig in moeten blijven grijpen. Piepen is ook normaal, maar blijf wel opletten. Let op hun gedrag: Leggen ze de nieuwe alleen op hun rug en krijgt de nieuwe de kans om zich te onderwerpen, dan is er geen probleem. Krijg je echter de indruk, dat ze hem echt pijn willen doen of zie je wondjes en bloed, dan moet je ingrijpen. Blijkbaar moet er toch meer gebeuren, om de introductie te laten slagen.

Het lukt toch niet echt:

Als het nog niet echt wil lukken, dan moeten er wat drastischere maatregelen genomen worden. Kijk eerst, of je nieuwe ratje wel genoeg gesocialiseerd is. Kan het overweg met andere ratten en weet het beestje hoe het zich moet onderwerpen. Hier kun jij niks aan doen, die taak ligt bij de fokker, maar je weet dan wel waar het aan ligt. Doet het beestje dit, dan ligt het ergens anders aan. Ratten, die in een groep leven, herkennen elkaar aan de geur. Je nieuwe ratje heeft een andere geur, die ze nog niet kennen en dat kan tot gevolg hebben, dat ze zichzelf gaan verdedigen. Helaas is bij ratten de beste verdediging de aanval. Maar als alle ratten hetzelfde ruiken, hebben ze hier dus geen last van.

Zo kan het ook...Bij de dierenwinkel is een middeltje verkrijgbaar voor fretten, maar kan ook makkelijk voor ratten gebruikt worden. In de winkel kun je ook gewoon vanille-aroma kopen en dat in de nekjes druppelen. Ze zullen elkaar nu niet herkennen, ze zullen dus ook niet gelijk gezellig weer samen zijn, maar ze zullen ook niet vijandig doen. Tegen de tijd, dat het spul niet meer werkt, hebben ze een gezamenlijke groepsgeur aangenomen en is het probleem voorbij. Werkt het dan nog niet, dan heb je je kooi waarschijnlijk niet goed genoeg schoon gemaakt. Dat zal dan veel grondiger moeten gebeuren. Dus alles goed schoonmaken met vrij sterk ruikend schoonmaakmiddel, maar vergas ze niet. Was het huisje en het voerbakje goed uit, richt de kooi totaal anders in en leg wat extra speelgoed en lekkers neer. Je ratten zullen hun kooi nu niet meer als thuis ervaren en zijn bovendien teveel afgeleid, om zich druk te maken over een nieuwe kooigenoot. Nou, als je dit allemaal geprobeerd hebt, dan heb je wel een uitzonderlijke rat te pakken wil het dan nog niet lukken, maar het komt helaas voor.

Het lukt nog steeds niet:

Als je een groep ratten hebt, waarvan er maar eentje de nieuwe niet accepteert, zet die rat dan even een nachtje alleen. Je nieuwe ratje krijgt zo wel gewoon de kans, om de kooi en de rest van de groep te leren kennen. Veel kans, dat het dan de volgende dag veel beter gaat. Heb je maar 1 rat, dan is dit beestje helaas gedoemd, om voor de rest van zijn leven alleen te blijven. Niet leuk, maar het komt helaas wel voor. Wat ook weleens gebeurt is, dat een ritten ineens doodgebeten wordt. Het is een nachtmerrie, maar je kunt het niet voorkomen. Dat gaat zo snel, dat je er niks aan kunt doen. De kans is wel te verkleinen door een beetje fors ritten te nemen. Die heeft een grotere kans zo’n beet te overleven, dan een klein en mager rittentje. Dit komt echt zelden voor, maar mocht het gebeuren, probeer het dan niet opnieuw. De rat accepteerd blijkbaar geen andere ratten en zal dat in dit geval ook nooit doen.

Dit klinkt allemaal gruwelijk en heel moeilijk, maar 9 van de 10 introducties verloopt vlekkeloos. Die ene keer, dat het wat problemen geeft, lukt het meestal met de verdere maatregelen wel. Het komt maar zelden voor, dat het echt niet lukt. Dus laat je niet afschrikken om een nieuw ratje te introduceren.