Inleiding

Het ontstaan van de tamme rat:

Bruine rattenDe tamme rat stamt af van de rattus norvegicus, die zo’n 2 miljoen jaar geleden in Azië is ontstaan. Deze reisden via schepen en handelsroutes mee naar andere delen van de wereld en zijn ergens in het midden van de 16de eeuw in Midden-Europa beland.

De rattus norvegicus is oorspronkelijk agouti van kleur. Maar in het begin van de 19de eeuw werden ratten gevangen, die anders van kleur waren. Doordat de mens geïnteresseerd was in deze vreemde kleuren, is er veel met deze dieren gefokt en zo zijn de eerste ratten in laboratoria terecht gekomen. Door generaties lang doorfokken en de constante aanwezigheid van de mens, zijn de ratten gedomesticeerd en ideaal als huisdier. Alhoewel veel mensen ze zien als vieze beesten, zijn ratten sinds de jaren 70 erg populair als huisdier.

tamme rat
De tamme rat stamt dus af van de wilde rattus norvegicus, maar is op geen enkele manier meer te vergelijken met dit wilde dier. De tamme ratten zijn volledig mensgericht en zouden niet eens meer kunnen overleven in het wild. Mensen, die de tamme rat nog altijd zien als een ziekteverspreider die in riolen leeft, vergelijken in principe een wolf met de huidige hond.

De tamme rat kent inmiddels vele soorten kleurslagen en zeer diverse tekeningen. Net als bij andere knaag-dieren, zijn bij de rat ook verschillende vachtsoorten en oorstanden bekend. Een goed opgevoede, tamme rat is erg op mensen gesteld en zal alleen bijten als er iets goed mis is. Trucjes als reageren op de naam, apporteren en stilzitten op de schouder zijn goed aan te leren. De tamme rat is een erg intelligent dier, dat niet alleen vindingrijk is, maar ook uitstekend kan leren en onthouden. Stemgeluiden, geurtjes en voedertijden zullen zij makkelijk herkennen.

aandacht!!Vóór de aanschaf:

De tamme rat is een uitstekend huisdiertje, waar veel plezier mee beleefd kan worden. Ratten zijn leuke, speelse, intelligente en sociale dieren en zeer geschikt als huisdier voor jong en oud. Ratjes neem je echter niet zomaar. Naast de leuke voordelen zitten er ook nadelen aan vast en je moet bereid zijn die voor lief te nemen en daar aandacht aan te besteden. Hieronder enkele voorbeelden daarvan:

  • Dierenartskosten. Als een rat ziek is, moet je ermee naar de dierenarts toe gaan en de kosten daarvan betalen. Houd er rekening mee, dat deze soms erg hoog kunnen oplopen!
  • Ook zijn ratten gezelschapsdieren. Het is dus altijd beter om 2 of zelfs meer ratten tegelijk te nemen.
  • Als de ratten voor kinderen zijn, moet er een ouder bereid zijn de verzorging ervan over te nemen als de kinderen erop uitgekeken zijn.
  • Ratten hebben aandacht en liefde nodig, willen aangehaald worden en zelfs loslopen. Houd er rekening mee, dat je daar tijd voor moet hebben.
  • Sommige mensen zijn allergisch voor ratten. Haal dus geen ratjes in huis, als dit het geval is in het gezin of bij regelmatig op bezoek komende familie.
  • Ratten zijn knaagdieren en knagen op alles wat de mens lief is. Je moet ervan bewust zijn, dat er wel eens wat kapot geknaagd kan worden in een onbewaakt moment.
  • Ratten worden niet zo oud. De gemiddelde leeftijd is 2 tot 3 jaar. Je moet er rekening mee houden, dat je met de ratten een sterke band kan krijgen en dat je het beestje dan na 2 à 3 jaar ineens moet missen.
  • Je moet met de ratten rekening houden als je op vakantie gaat. Je moet een goed vakantieadres zoeken of iemand die de beestjes dagelijks verzorgt.
  • Je moet rekening houden met het feit dat er veel werk zit in het houden van ratten. Zoals de kooi vaak genoeg verschonen, elke dag vers eten en drinken geven, vaker stofzuigen, omdat er wel eens wat naast de kooi valt, de kleding vaker wassen, omdat vooral jonge ratjes nog niet helemaal zindelijk zijn.

Een weloverwogen keuze om ratten als huisdier te nemen, verkleint het risico op onaangename verrassingen. Uiteindelijk geldt dit natuurlijk voor ieder dier.