Huisvesting

De huisvesting van je ratjes is heel belangrijk.
De kooi moet groot genoeg zijn, voor het aantal ratten dat erin zit. Er moet een goede bodembedekking in liggen en er moet ook wat te spelen/klimmen zijn.

Grootte van de kooi

Een rattenkooi moet minstens 80cm breed x 50cm diep x 60cm hoog zijn (dit zijn standaardmaten. Dus een hogere kooi, die handig ingericht is, kan net zo goed). Dit is voor twee ratjes. Heb je meer ratjes, dan zul je ook een grotere kooi moeten hebben. Ze hebben namelijk heel wat ruimte nodig om te spelen en te ravotten. Ratten die in een te klein kooitje worden gehouden, zitten te dicht op elkaars lip en zullen dus vaker ruzie hebben. Zorg er verder voor, dat de kooi niet op de tocht staat of in het felle zonlicht. Vlak naast een hete verwarming is ook niet gezond voor ze. Zorg ook dat de kooi in een kamer staat, die vaak gebruikt wordt. Dit vinden je ratten veel gezelliger, maar je hebt er zelf ook meer aan natuurlijk.

Bodembedekker

Neem nooit zaagsel als bodembedekker!!! Zaagsel is niet alleen te stoffig, maar bevat ook giftige stoffen, die gevaarlijk zijn voor veel knagers en hun verzorgers. Er zijn echter heel veel goede geschikte bodembedekkers verkrijgbaar zoals: Corbo, beukenhoutsnippers, aubiose, hemperade, no smell en Back2Nature.  Verder ruikt de ene bodembedekker sneller als de ander. De kooi moet minstens 1 x per week/twee weken verschoond worden. Na verloop van tijd ontstaat namelijk een ammoniaklucht en die is schadelijk voor de gezondheid. Ratten ruiken die lucht  eerder dan wij, dus als je het ruikt is het eigenlijk al te laat.

tommy in de hangmatSpeel/klim materiaal

Ratten houden heel veel van spelen, klimmen en klauteren. Ze kunnen uren zoet zijn met een simpel stuk wc-papier en slepen het de hele kooi door. Buizen, spiralen en hangmatjes worden vaak met veel plezier gebruikt. Een goed ingerichte kooi zorgt ervoor, dat je ratjes zich niet snel zullen vervelen en zo zullen ze ook tevreden zijn. Een traliekooi is ideaal, want daarin kunnen ze alle kanten op klimmen, zonder dat ze daar speciaal speelgoed voor nodig hebben. Ook lucht een traliekooi goed door, waardoor de kooi minder snel zal stinken. Aquaria worden ook vaak gebruikt als kooi, maar hier zul je dus meer speelgoed in moeten zetten. Ook lucht een aquarium niet goed door. Veel rattenliefhebbers bouwen ook zelf een kooi. Hierbij kun je zo creatief zijn, als je wilt en veel speelgoed inbouwen. Een wc rolletje of een lege tissuedoos is leuk speelmateriaal. Ook een oude sok ophangen geeft veel plezier, alleen ze zullen het ding verbouwen door er veel grote gaten in de knagen. Dan vinden ze hem namelijk veel mooier. Vogeltrappetjes em huisjes zijn ook goed te gebruiken voor je ratjes. Gebruik geen hamsterspeelgoed! Dit is te klein voor ratten, gebruik dan liever speelgoed voor fretten.

Zoals je ziet komt er nog heel wat kijken bij zo’n kooi, maar het is zeker de moeite waard. Een rat, die tevreden is met zijn kooi, is veel leuker en liever in omgang en het is bovendien ook een veel leuker gezicht

Zelf hangmatten maken

Veel rattenliefhebbers maken graag zelf hangmatten voor hun ratten. Met fleecedekens en eventueel leuke katoenen lapjes of bijvoorbeeld een oude broek kun je gemakkelijk zelf hangmatjes maken.

Voorheen bestond er een website met allemaal tutorials voor verschillende hangmat ontwerpen, gemaakt door Marjoleine. De website (Jollyrats) bestaat inmiddels niet meer, maar met toestemming van Marjoleine zijn de tutorials nu in te zien op de website van Rattenland:

Klik hier om naar de hangmatten tutorials te gaan! (externe link!)