Aanschaf

Bij de aanschaf van de ratjes, moet je op een heleboel dingen letten. Drie ervan zijn heel belangrijk en die zal ik hieronder ook uitgebreid beschrijven.

Ten eerste: Waar haal je je ratjes vandaan?

Je kunt ze natuurlijk uit de dierenwinkel halen, maar dit wordt sterk afgeraden door rattenliefhebbers. Van een ratje uit de dierenwinkel weet je namelijk helemaal niks. Het kan makkelijk ziek zijn of een erfelijke ziekte hebben. Ook kunnen het hele schuwe bijterige diertjes zijn, die je nooit goed tam krijgt. Mannetjes en vrouwtjes zitten hier vaak bij elkaar, waardoor de kans, dat je een zwanger vrouwtje hebt, heel groot is. Ook zijn deze beestjes meestal niet tam en totaal geen mensen gewend. Heel veel dierenwinkels weten ook eigenlijk niks van ratten af, waardoor de omstandigheden, waarin ze verkeren, alles-behalve ideaal zijn. Daar komt dan nog bij, dat ze je niks kunnen vertellen over wat voor rat het is en krijg je vaak verkeerde voorlichting mee. Zo wordt maar al te vaak een te kleine kooi aangeraden voor de beestjes. Natuurlijk zijn niet alle ratjes uit de dierenwinkel ziek of zwanger. Het kunnen ook hele lieve en gezonde beestjes zijn, maar dat weet je gewoon niet van tevoren.

lief en onschuldigWaar haal je ze dan wel vandaan?

Drie opties: een goede rattery, de goede opvang of een oepsnestje. Wat een goede rattery of opvang precies zijn, kan je lezen onder “Rattery info” en “Opvang info”.

Een goede rattery fokt ratjes met stambomen. Op zo’n stamboom staan de kleur, tekening en de (geworden) leeftijd van het ratje zelf, de ouders, de groot-ouders en vaak ook nog de overgroot-ouders of zelfs verder. Ook staat hierop, of er erfelijke ziektes voorkomen in die lijn. Je weet dus van tevoren precies, wat je in huis haalt. Ook zijn deze ratjes al tam, als je ze gaat halen en zijn ze onder goede omstandigheden gehouden en opgegroeid. De mannetjes en vrouwtjes worden op tijd gescheiden, waardoor je geen zwanger vrouwtje mee naar huis neemt. Het nadeel van een rattery is, dat je vaak wat verder moet reizen om je ratjes op te halen.

Bij de opvang worden ratten opgevangen, die om welke reden dan ook niet meer bij hun baasjes kunnen blijven. Het kan zijn, dat ze niet meer voor de ratjes kunnen of willen zorgen, geen tijd meer hebben of dat een baasje of huisgenoot of -genoten allergisch is voor ratjes, wat bij aanschaf nog niet bekend was. Ook ratjes, die buiten gevonden worden door mensen of opgehaald zijn door de dierenambulance komen vaak in zo’n opvang terecht. Vaak zijn het wat oudere ratten, maar ook vaak genoeg rittens, doordat er een zwanger vrouwtje is binnen gebracht, die dan in de opvang bevalt. De ratten hier zijn heel verschillend, sommige zijn super tam en lief, anderen zijn schuw en bijterig. Maar de ratten in de opvang zijn niet ziek en zijn goed verzorgd op de juiste manier, wat bij een dierenwinkel dus vaak niet zo is.

awwBij een ratje uit een oepsnestje zit geen stamboom, maar hier weet je tenminste wel, wie de ouders zijn en vaak kun je ze ook nog zien. Ook zitten oepsnestjes meestal bij rattenliefhebbers en zijn de beestjes vaak al tam en goed verzorgd. Dus altijd nog beter dan een dierenwinkelratje. Mocht je nou toch een ratje uit de dierenwinkel willen halen, let dan op de volgende dingen:

  • Zitten er mannetjes en vrouwtjes in dezelfde kooi.
   Dit is duidelijk te zien, want mannetjes hebben uitwendige geslachtsdelen.
   Zo ja, loop dan direct weer naar buiten want deze winkel heeft duidelijk totaal geen verstand van ratten.
  • Zijn de beestjes oud genoeg.
   Een ritten moet 6 weken oud zijn en minimaal 100 gram wegen voordat hij zonder hulp kan overleven. Twijfel je over de leeftijd vraag dan of ze gewogen mogen worden in jouw aanwezigheid. Dit moet eigenlijk geen probleem opleveren, doet het dat echter wel dan is het niet vertrouwd en kun je beter nog even verder kijken.
  • Zien ze er gezond uit.
   Zelfs een beginner kan de volgende dingen zien: de oogjes moeten schoon en droog zijn. De vacht moet glanzen en mag niet overeind staan. Ze mogen geen wondjes of korstjes hebben en als ze niezen of een reutelende ademhaling hebben is het ook niet gezond. Een gezonde rat is meestal ook actief en nieuwsgierig en houdt zichzelf goed schoon. Neem ook geen ratje uit een kooi waar zieke beestjes in zitten, ook al ziet het er zelf gezond uit.
  • Kijk naar het gedrag van de beestjes.
   Komen ze nieuwsgierig aan je hand ruiken of zelfs knabbelen dan zijn ze waarschijnlijk mensen gewend. Zijn ze schuw en rennen ze in paniek weg, zijn ze dat totaal niet en kost het tam maken wat meer moeite. Voor een beginner niet aan te raden.
  • In wat voor omstandigheden leven de ratjes.
   Onder huisvesting kun je zien waar een kooi aan moet voldoen. Lijkt het nou helemaal nergens op, kijk dan liever nog even verder.
  • Ten slotte test de kennis van de dierenwinkel.
   Een winkel die totaal geen verstand van ratjes heeft, kun je beter niet vertrouwen. Hij kan je namelijk nooit de juiste informatie en voorlichting meegeven.

weet waar je aan begintTen tweede: Hoeveel ratjes neem je?

Ratten zijn zeer sociale dieren en moeten daarom ook altijd met minimaal 2 van hetzelfde geslacht gehouden worden. Een ratje alleen gaat zich heel erg vervelen en zal wegkwijnen. Een grotere groep mag altijd, als de grootte van je kooi dit tenminste toelaat.

Neem nooit een mannetje en een vrouwtje!!!
Ratten zijn al heel vroeg vruchtbaar, met 5 weken. Ze zijn maar kort zwanger, 22 dagen, en gelijk weer vruchtbaar. Binnen de kortste keren heb je je hele kooi vol zitten met rittens, die je niet kwijt kunt en is je vrouwtje kapot. Nooit doen dus!!!

Ten derde: Welk geslacht neem je?

Zowel mannen, als vrouwen hebben voor- en nadelen. Dus bedenk van tevoren goed, welke je neemt. Mannetje worden groter, dan vrouwtjes, maar zijn ook rustiger, waardoor je lekker met ze kunt knuffelen zonder dat ze weglopen. Mannetjes zullen echter ook eerder plassen, als je ze vast hebt. Net zoals de meeste mannelijke dieren bakenen ze op deze manier hun territorium af. Dit houdt niet in, dat vrouwtjes helemaal nooit zullen plassen, als je ze bij je hebt. Maar vrouwtjes doen dat wel minder. Vrouwtjes zijn kleiner en actiever. Is natuurlijk leuker, om naar te kijken. Maar echt rustig knuffelen lukt bij de meeste vrouwtjes niet. Mannetjes hebben ook duidelijk zichtbare uitwendige geslachts-delen en vrouwtjes niet.

Verder kun je natuurlijk kijken, of je het ratje mooi vind qua kleur en tekening, maar dit zijn toch niet de belangrijkste dingen aan een rat. Kijk eerder naar karakter en gezondheid, daar heb je veel meer aan.